Süper Anne Olmak (!)

Ne zaman “Süper Anne” nitelemesini yapsam; önce hemen bir itiraz gelir. Hiç kimse süper olmak zorunda değil. Hele ki anneler hiç değil vs diye... Aslında benim de dikkat çekmek istediğim nokta hep bu oluyor. Süper, en iyi, mükemmel olmak zorunda değiliz; bütün bunlar çok göreceli. Kime göre, neye göre? Gelin görün ki; böyle olmak için paralıyoruz çoğu zaman kendimizi. Özellikle annelik konusunda.

Çocuklarımız için her zaman elbette en iyisini isteyeceğiniz, en doğrusunu yapmaya çalışacağız. Söylemek istediğim kesinlikle bunun tersi, “saldım çayıra mevlam kayıra” yaklaşımı değil!

Öncelikle ne geliyorsa başımıza bu mükkemmeliyetçiliğimiz yüzünden geldiğini farketmek… Günümüzün bilinçli, her şeyin farkında annelerinin başına… Gördükçe, duydukça, bildikçe her şeyin en iyisi olsun diye uğraşıp, sırtımıza yükleri dolduruyor, sonra taşıyamaz hale gelip altlarında eziliyoruz!

Bu yüzden soralım kendimize istiyorum; gerçekten mükemmelin tarifi ne? En iyisi ne? Aslında mükemmel diye bir şey yok! Özellikle de çocuk yetiştirme konusunda. Herkesin kendine göre doğruları var. İyileri var, kötüleri var. Yapabilecekleri yapamayacakları, uyanı uymayanı… Çocuk söz konusu olunca, çocuğun ve ailenin yapısı, anne babanın ilişkisi, her şey bu en mükemmeli tanımlamakta etkili.

Bu yüzden en mükemmeli dışarıda aramak yerine kendimize dönüp bakalım. Kendi “en iyi”mizi bulalım istiyorum. İçimizdeki “Süper Anne”yi ortaya çıkarmak için gereken becerileri şöyle bir gözden geçirelim. Her bir konu ile ilgili nasıl olduğunuzu düşünebilir hatta skorlayabilirsiniz. Böylece önce nasıl olduğunuz ve ardından da nasıl daha iyi olabileceğinizi; gelişim alanlarınızı belirleyerek bir adım öne geçebilirsiniz.

İşte Süper Annelerin 10 becerisi:

  1. Çocuğumun 1 numaralı rol modeliyim: Rol model olmak; hayatta neyi, nasıl yaptığınız demek. Davranışlarınız kelimelerinizden daha güçlü. Çocuklarınızın yapmalarını istediğiniz bir şeyi siz de yapmaya gayret edin. Görmek istemediğiniz davranışları kendinizin de yapmadından emin olun. O zaman; hangi konularda iyi örnek oluyorsunuz, hangi alanlarda daha iyi olabilirsiniz?
  2. Disiplin konusunda pozitifim: Evde pozitif disiplin ortamı yaratmak sizin işiniz. Bu konuda nasılsınız? Net kurallarınız var mı? Bunları açıklıkla dile getiriyor musunuz? Tutarlılıkla uyguluyor musunuz?
  3. Sakin ve huzurluyum: Krizler her zaman olacak... normal. Ama verdiğiniz tepkiler sonrası pişman olmamak önemli. Ayrıca unutmayın; çocuklara yaptırmak istediklerinizi bağırarak yaptırırsanız onlar da aynı yolu öğrenir. Sizi zorlayan zor durumlara sakinlikle yaklaşıp çözüm ararsanız onlar da sakin olmayı dener. Kontrol kimin elinde? Ne kadar sakin ve kontrollüsünüz?
  4. Çok iyi bir dinleyiciyim: Çocukla iletişim en temel annelik becerisi. İletişimde konuşmaktan daha önemlisi ise dinlemek. Ne kadar iyi bir dinleyicisiniz? Günde aktif bir dinleyici olarak çocuğunuza ne kadar zaman ayırıyorsunuz?
  5. Öfkeli değil eğlenceli bir anneyim: Gergin ve sinirli olmak hayatımızın bir parçası ama iş çocuklarımıza gelince bunun bir faydası yok! Onlar bizimle geçirdikleri eğlenceli ve keyifli zamanları hatırlayacaklar. Ne kadar eğlenceli bir annesiniz? İçinizdeki çocuk çoktan yok olup gitti mi; arada dışarı çıkmasına izin veriyor musunuz? Daha çok çatık kaşla mı geziyorsunuz, yoksa gülümseyerek mi?
  6. İyi bir stres yöneticisiyim: Stres yaratan unsurları ortadan kaldıramayız; ancak bunları tesbit edip verdiğimiz tepkileri kontrol edebiliriz. Stres altında eziliyor, kendinizi gibi davranamaz hale mi geliyorsunuz? Olabildiğince stresi yönetmeye mi çalışıyorsunuz?
  7. Kendime güveniyorum ve böyle bir çocuk yetiştiriyorum: Çocuğunuzun özgüvenini beslemek ve onu kendine güvenen bir birey olarak yetiştirmek istiyorsunuz. Peki kendinize güveniniz nasıl? Bir birey ve anne olarak beklentileriniz, hedefleriniz net ve açık mı? Bunları yerine getirmek için adım atıyor musunuz? Kendinizi artılarınız ve eksilerinizle kabul edip seviyor musunuz?
  8. Motive edici bir liderim: Anne olarak ailenin liderisiniz; bir şeyin olmasını isterseniz olur. Bunu başarmak için ailenin itici gücü sizsiniz. Bunun için kendi iç motivasyonunuz çok önemli. İç motivasyonunuz ne durumda? Enerjik ve pozitif misiniz? Aile takımınızı yeterince tanıyor ve bir lider olarak onları nasıl motive edeceğinizi biliyor musunuz?
  9. Kendini iyi hisseden ve bunun çevresine yayan bir anneyim: Kötü hissedecek çok neden var, ve en kolayı bu. Önemli olan iyi hissedebilmek. Özellikle suçluluk duymak gibi bizi yiyip bitirecek kötü duygulardan uzak durabilmek. Zihnen, fiziken ve ruhen nasıl hissediyorsunuz? Çocuklarınıza bunu nasıl yansıtıyorsunuz?
  10. Nasıl olduğunu ve ne istediğini bilen bir anneyim: Buraya kadar konuştuğumuz her adımda anne olarak birtakım becerilerinizi artırmak için stratejiler oluşturdunuz, bireysel aksiyonlarınızı belirlediniz. Aslında her konuda nasıl olmak istiyorsanız aynı gelişim çocuklarınızda da olacak bunu farkedin. Hayalleriniz neler? Annelikle, çocuklarınızla ilgili yapmak istedikleriniz? Bunları çocuklarınızla paylaşın, onların da hayal kurmasını teşvik edin. Birlikte gelecek resminizi çizin.

Özetle; anne olmak zaten hayattaki en süper duygu! Anne olmanın keyfini ve kendi mükemmelliğinizi her zaman doyasıya yaşayın...